¨Noodtoestand¨

Eind van de maand doe ik, samen met een aantal andere koorleden, mee aan een theater voorstelling tijdens het Harstad Festival.
Tijdens de drie uur durende multi media voorstelling zingen wij een aantal dingen. Waaronder ¨Der Tod un das Mädchen¨ Dat will zeggen, we doen een strijkkwartet na, waarbij ik natuurlijk de cello speel :-)

Onze dirigent maakte gisteravond een video opname voor de theater dirigent. Kijken of het goedgekeurd wordt.Hier is een voorbeeld van de manier waarop een strijkkwartet het uitvoert.

https://youtu.be/7daW-UBBdKs


http://festspillnn.no/nb/program/2019/030838-tilstander-av-unntak-no

Beschrijving van de voorstelling:

In deze voorstelling bouwt het Transit Theater Bergen een weefsel van evenementen naast elkaar: in het midden van de kamer; de seconden, minuten en uren die het een man kostte om een Noors overheidsgebouw op te blazen en vervolgens jonge sociaaldemocratische politici op zomerkamp terecht te stellen.

Rond deze moordtijdlijn komen er pijlen en strepen uit Noorwegen; hoe reageert de wereld? Wat wordt er gezegd in Duitsland, in Taiwan, in Brazilië, op de Balkan? Hoe verschillende samenlevingen, en verschillende mensen reageren - niet achteraf - maar te midden van een dergelijke uitzonderingstoestand, waar niemand iets zeker weet van de omvang, oorzaak en motivatie.

Waar speculatie alle kanten op gaat; waar Facebook-afbeeldingen worden uitgewisseld met nationale symbolen; waar onderdrukte politieke vooroordelen worden uitgespeeld op straatniveau? Wat kan de noodtoestand onthullen als het politieke dagelijkse leven, als de normale staat fluistert?

Het Transit Theater Bergen kijkt naar situaties en momenten waar alles moet worden heroverwogen, waarbij gewoonten en routines onder onze voeten verdwijnen. Wat is de rol van kunst bij het behandelen van collectief trauma en collectieve herinneringen?


2 opmerkingen:

  1. Mooi, kunst om de wereld / het leven te begrijpen!
    Death and the Maiden ken ik nog in pianoversie van toen ik een jaar of 12 was. Later nog wel eens opgepakt. Nu ik jullie hoor denk ik: ja, dat is mooi. Ik heb geen binding met de strijkkwartet versie. Misschien komt dat nog.. als ik een van de vioolpartijen kan meespelen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het tema vd voorstelling trekt me erg aan. Ik ben erg benieuwd hoe / wat de volledige voorstellling gaat worden. Aankomende woensdag, donderdag en vrijdag gaan we repeteren met de regisseur.
    Heb je viollles genomen Lonneke?

    BeantwoordenVerwijderen

Hier en Daar